Amerikanere reiser til Cuba for kreftbehandling

Amerikanere med avansert lungekreft trosser den økonomiske embargoen av Cuba og reiser til Cuba for kreftbehandling.

Cuba er mye mer enn sigarer, rum, salsa, kolonialske byer, turkist vann og palmetrær!

Når folk vurderer å reise ut i verden på jakt etter en løsning for å behandle kompliserte krefttilfeller, er nok USA et av de første stedene som popper opp i tankene. Noen av de beste legene og forskerne i verden praktiserer i USA, og sjansen for å finne behandlingen du trenger er stor.

Så hvorfor reiser noen amerikanere til Cuba for kreftbehandling? Det har med cubanernes fantastiske evne til å finne løsninger. Pga. den økonomiske embargoen har cubanerne måtte klare seg med det de har, og være ekstra kreative i utviklingen av egne medisiner. Og dette har ført til noen fantastiske oppdagelser.

CimaVax-EGF – en cubansk lungekreftvaksine

Den cubanske lungekreftvaksinen, CIMAVax, er grunnen til at syke utlendinger i hopetall reiser til Cuba. Legemiddelet er utviklet av cubanske forskere ved Centro de Immunologia Molecular (CIM) i Havanna.

Vaksinen stimulerer kroppens immunrespons. Den oppmuntrer kroppen til å lage antistoffer som gjenkjenner og binder seg til proteinet epidermal vekstfaktor (EGF). Dette stopper EGF i å feste seg til reseptorene på kreftcellene. Dermed er det ingen signaler som forteller at kreftcellene skal vokse og dele seg. Dette bremser veksten av kreften.

På siden «Immunterapi mot lungekreft» finner du en YouTube-video som beskriver hvordan CIMAvax-EGF virker.

79 prosent får forlenget livet

Den cubanske lungekreftvaksinen har positiv effekt på 79 prosent av de som behandles. Og sjansen for fem års overlevelse er 23 prosent i følge en studie publisert i tidsskriftet Clinical Cancer Research i august 2016 (PDF) [1] mot under 5 prosent ved bruk av kjemoterapi eller kjemo- / stråleterapi.

Den cubanske lungekreftvaksinen har mye mildere bivirkninger enn andre immunterapier mot lungekreft. Kun 3,6 prosent opplever grad 3-bivirkninger [1]. Ingen opplever sterkere bivirkninger!

Den cubanske lungekreftvaksinen CIMAVax-EGF og en annen immunterapi, Vaxira, som benyttes på Cuba, kan behandle rundt 95 prosent av alle tilfeller av ikke-småcellet lungekreft.

Judy Ingels – en av flere amerikanere som trosser embargoen for å forlenge livet

Judy Ingels har avansert lungekreft i stadium IV. Nå setter hun sin lit til at den cubanske lungekreftvaksinenen skal forlenge livet hennes. Selv om forholdene mellom Cuba og USA ble myket opp under Obama, er det fortsatt ikke lov for amerikanere å søke medisinsk hjelp på Cuba. Men Ingels er ikke nervøs. Tvert imot så øyner hun håp for første gang på lang tid.

Se BBCs video under som forklarer hvorfor så mange amerikanere reiser til Cuba for lungekreftbehandling.

Mick Phillips – seks år uten tilbakefall av kreft

Mick Phillips fikk for drøye syv år siden diagnosen ikke-småcellet lungekreft i avansert stadium.

Phillips ble gjentatte ganger behandlet med stråling og kjemoterapi, men legen hans sa at lite kunne gjøres hvis og når kreften kom tilbake. Antakelsen var at remisjonen ville vare i fem til seks måneder, ifølge Phillips.

Men kreften har ikke avansert siden den gang. Legen til Mick Phillips krediterer lungekreftvaksinen fra Cuba for at remisjonen fortsetter mer enn syv år etter at sykdommen ble avdekket.

Philips reiser jevnlig via Canada til Cuba for å kjøpe en forsyning av lungekreftvaksinen. I videoen under fra CBC (Canadian Broadcasting Corporation) News i Canada (juni 2016), følger vi Phillips på en av hans reiser til Cuba.

Behov for mer informasjon?

For mer informasjon les siden «Immunterapi mot lungekreft», og ta kontakt med oss ved bruk av skjemaet på siden, eller ved at du eller din behandlende lege ringer oss på telefon 991 26 996.

[1] Pedro C. Rodriguez et al.: A Phase III Clinical Trial of the Epidermal Growth Factor Vaccine CIMAvax-EGF as Switch Maintenance Therapy in Advanced Non–Small Cell Lung Cancer Patients, Clin Cancer Res; 22(15); 3782–90., DOI: 10.1158/1078-0432.CCR-15-0855 publisert august 2016